5 extensii de Chrome pentru a înbunătăți productivitatea în Browser

Pavel Lupu
5 min readJul 13, 2020

--

  1. OneTab
  2. Pocket
  3. Work Hard
  4. Clean Up YouTube
  5. FlowTime

1. OneTab

Cu siguranță ai fost în situația cu 50+ de tab-uri deschise în chrome și nu știai de unde cântă muzica. Acum Chrome a adăugat o funcționalitate care îți permite să controlezi media, indiferent din ce tab se aude, dar asta nu schimbă faptul că e greu să navigezi prin toate tab-urile deschise, având în vedere că nici măcar nu se mai vede ce e scris în titlul tab-ului.

Despre ce productivitate poate fi vorba dacă nu știi ce, de unde și când ai deschis. Dar nu vrei să renunți la ele pentru că simți fenomenul FOMO (fear or missing out), adică ți-e frică pentru că o să pierzi informația atât de importantă din aceste tab-uri, și cine știe dacă o mai găsești altfel. Da, înțeleg, și eu eram așa.

Pentru asta există OneTab, ca să îți hrănească FOMO-ul din tine. Practic îți ia toate taburile deschise și ți le trimite într-un singur tab. Simplu și util la un click distanță. Ca să nu mai zic de performanța mai bună atunci când ai mai puține tab-uri. Placa ta RAM poate în sfârșit să răsufle o secundă-două.

Instalează pe Chrome https://chrome.google.com/webstore/detail/onetab/chphlpgkkbolifaimnlloiipkdnihall

Instalează pe Firefox
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/onetab/

2. Pocket

Cred că ai fost și tu victima a navigării discontinue pe internet în loc să faci altceva. Procrastinarea prin citirea de articole, tot procrastinare se numește. Pentru a ne salva de la rutina asta, mai bine salvează articolele care ți se par interesante pentru mai târziu. Pentru asta ai putea marca în Bookmarks pagina respectivă, și a o organiza în browser, sau să folosești Pocket.

Pocket este o extensie / aplicație care îți permite să îți salvezi paginile într-un mod organizat, bazat pe etichete și să revii la pagina salvată mai târziu, astfel tu să rămâi productiv în continuare cu ce făceai, în loc să citești ceva care pare atât de interesant și important în acest moment. Dar pe lângă asta îți permite să vezi toate paginile salvate în aplicația mobilă de android sau iOS, care la rândul ei îți mai dă niște beneficii în plus. Cum ar fi modul de citire fără distracții, posibilitatea de a citi noaptea (alb pe negru), precum și posibilitatea să asculți articole.

Chrome
https://chrome.google.com/webstore/detail/save-to-pocket/niloccemoadcdkdjlinkgdfekeahmflj

Firefox

3. Work Hard

Această simplă extensie de chrome îți permite să blochezi site-urile care îți provoacă dependență și pe care le accesezi fără să îți dai seama. Interfața sa permite să adaugi aceste site-uri într-o listă, astfel nepermițundu-ți să vizitezi site-urile listate. Extensia pur și simplu nu o să îți permită să deschizi un tab care să conțină aceste site-uri

Chrome

https://chrome.google.com/webstore/detail/work-hard/agbhcnkkohkomabkadaojnmmedjpofna

4. Clean Up YouTube

Dacă totuși îți permiți să accesezi site-urile care te distrag de la ultraproductivitatea ta. Unul din aceste site-uri, fără îndoială este YouTube, nu cred că există persoană cu internet care nu procrastinează pe YouTube măcar câtuși de puțin. Eu am fost prins de nenumărate ori pe site-ul cu pricina să ascult niște muzică, iar 5 secunde mai târziu mă uitam la un video despre 10 moduri în care să îți organizezi rucsacul. Această rutină este parte din produs, YouTube vrea să îți dea cele mai bune sugestii bazat pe ce te-ai uitat tu în trecut, și e bine, că multe din sugestii chiar sunt foarte utile. Te-ai fi gândit, mă ce om bun YouTube ăsta, pe când în realitate el face bani, iar tu pierzi bani, ipotetic vorbind.

Pentru asta extensia noastră ne permite să blocăm tot răhățelul din el care ne omoară productivitatea prin selectarea dintr-o listă de componente. De la bara de sugestii din dreapta, până la cea din stânga și sus și comentarii și view-uri. Poți să rămâi gol-pistol în fața însărcinării. Ai venit pe youtube probabil să asculți niște muzică. De obicei apăsai ceva repede din prima pagină după care schimbi tab-ul. Acum va trebui să și cauți ce muzică vrei.

YouTube știe că noi ne pierdem prin toate postările video interesante și că creierului nostru îi place să se distreze de la lucruri cu adevărat importante în acest moment. De asta ne și bombardează cu sugestii. Dar hey! cine e șeful în browserul ăsta?

Chrome
https://chrome.google.com/webstore/detail/remove-youtube-recommende/khncfooichmfjbepaaaebmommgaepoid

Firefox
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/youtube-recommended-videos/

5. FlowTime

Dacă ești interesat cât de puțin în creșterea productivității, probabil ai auzit de metoda de focusare pomodoro. Dacă nu, această metodă este recomandată pentru a te ține focusat, fără distracții pentru a îndeplini o însărcinare, după care poți lua o pauză de 5 minute de relaxare, sau social media, urmată de o altă sesiune de productivitate. Cu cât mai multe sesiuni de productivitate îndeplinești cu atât mai bine. Practic extensia este de fapt un temporizator invers. Îți setezi cât timp ai de gând să stai focusat fără distracții, setezi cât durează pauză și îi dai start. Acesta va număra minutele în descreștere, iar la final îți va da o notificare că sesiunea s-a terminat și poți lua pauza mult-meritată. Este recomandat ca în pauză să faci ceva care nu are legătură cu însărcinarea în cauză, pentru a-i permite creierașului să se relaxeze și să formeze noi conexiuni sinaptice.

Chrome
https://chrome.google.com/webstore/detail/flowtime/ogaicamnmocpjcbcfpnaccmmhpfmogbb

Acestea fiind pe centura de unelte, sper că le veți folosi și găsi utile pentru a vă combate creierul reptilian care nu vrea să lucreze.

În curând articole:

  • Învață cum să înveți
  • Metoda pomodoro de focusare
  • Cum să îți organizezi timpul corect
  • Ce poți învăța în timpul liber
  • De ce ai nevoie pentru o schimbare de carieră

--

--

Pavel Lupu

Entrepreneur. UX designer. Front-end Dev. Humanbeliever.